Arriba la llum al Monestir de Cellers

17/10/2018

La manca d’electricitat d’aquest monestir al llarg de la història ha vingut, en part, propiciat per la seva complicada localització, a 9km de Torà i enmig de la natura

Malgrat la l’antiguitat i la llarga història de l’electricitat, no ha estat fins ara quan ha arribat aquest servei al Monestir de Cellers, a Torà. Els tràmits per il·luminar aquest edifici romànic datat entre S.X i XI es remunten al 2010 a través d’un conveni entre l’Ajuntament de Torà, la Parròquia de Cellers i el Bisbat de Solsona, però no s’ha pogut materialitzar fins a dia d’avui. Per aconseguir-ho s’ha hagut d’habilitar una línia elèctrica des de l’Hostal del Vent, a 1,5km i soterrar el cablejat a 500 metres de l’edifici per no malmetre’l.

La manca d’electricitat d’aquest monestir al llarg de la història ha vingut, en part, propiciat per la seva complicada localització, a 9km de Torà i enmig de la natura. Tot i això, aquest segueix sent un dels edificis més emblemàtics del municipi que compta amb molt bon estat de conservació i que manté la seva activitat amb dos grans celebracions a l’any, com són la Festa del Perdó i la Diada de Sant Martí.

La historia del Monestir de Cellers compta amb moltes etapes, sent un inicialment un espai habitat per ermitans, posteriorment, lloc de descans de les restes de Sant Celdoni i Sant Ermenter i als anys vuitanta, un centre de rehabilitació de toxicòmans.

Albert Morales