Destrueixen la creu del centre de Torà

03/07/2018

La història d’aquest monument es remunta a final del S.XV i, segons ha avançat la policia, els autors de la destrossa serien veïns de Cervera

Torà s’ha quedat temporalment sense un dels principals elements patrimonials de la vila desprès de què aquesta setmana la històrica creu ubicada al centre del municipi, fos destruïda en un acte vandàlic. El monument, que dona nom a la Plaça de la Creu, te els seus orígens al 1497 i es va aixecar en honor a Sant Ramon, tot i així aquesta primera creu es va destruir ja al 1936 amb l’inici de la Guerra Civil i no fou fins al 1951 quan es va tornar a reconstruir. Així doncs el crucifix portava, actualment, 67 anys presidint el centre de Torà, però la seva obra s’allarga fins a finals del segle XV.

L’ajuntament i l’Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà acordaran durant les pròximes setmanes com es reconstrueix la creu, tot i que ja han avançat que intentaran fer-ho amb pedra del propi municipi. Segons els cossos policials, els autors de la destrossa serien veïns de Cervera.

Albert Morales