Editen un fulletó de dos espais d’interès natural (EIN) de la Segarra

04/05/2021

Del Llobregós i de Granyena

L’àrea de Turisme del Consell de la Segarra ha editat un fulletó dedicat a dos espais d’interès natural (EIN) de la comarca, que comprèn el del Llobregós i el de Granyena.

En el fulletó s’especifiquen les característiques geològiques, el tipus de vegetació i la fauna propis de les dues zones EIN de la Segarra. També es menciona la importància de l’empremta humana sense la qual aquests espais no serien el mateix, sobretot pel que fa a l’arquitectura popular. També hi ha informació de les zones humides de la Segarra i un mapa on figuren les rutes BTT i senders senyalitzats en aquests dos espais.

Aquests espais naturals amb les seves espècies i paisatges singulars són susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d’oferta turística de qualitat. A més, un dels principals valors turístic de les zones rurals és el patrimoni natural i paisatgístic. El turisme vinculat als espais naturals, l’ecoturisme, el turisme ornitològic, el turisme fotogràfic, etc. són variants en auge i molt interrelacionades amb el territori on es desenvolupen i permeten canalitzar un desenvolupament econòmic local.

Els EIN del Llobregós i de Granyena apleguen un conjunt de pobles i masies en un paisatge marcadament rural.

D’una banda, l’entorn del Llobregós va ser declarat EIN l'any 1992, dins de la xarxa d’espais PEIN de Catalunya per la seva singularitat. És una de les zones guixenques més importants de Catalunya i una de les més en conservades. Un lloc molt interessant per als amants de la natura, per la seva geologia, vegetació i fauna.

D’altra banda, l’entorn natural de Granyena, situat al sud de la comarca, combina terrenys de conreu de secà amb marges herbacis a les comalades i petits boscos de pins, roures i alzines als turons i terrenys més pendents.

A més dels EIN del Llobregós i de Granyena, a la Segarra hi ha l’EIN dels Plans de Sió que, amb les peixeres del Sió, s’inclourà en un proper fulletó.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Redacció - SEGRE / Foto: Consell Comarcal de la Segarra