L’Arxiu de la Segarra rep una còpia del 1r pergamí on apareix Guinedilda, fundadora de Cervera

12/03/2020

L’Arxiu Comarcal de la Segarra ha rebut una còpia digital del pergamí del repoblament de Cervera de l’any 1026 on apareix Guinedilda, primera dona que es menciona en un document referit a Cervera. La Paeria de Cervera s’ha encarregat de la gestió per obtenir aquesta còpia. L’original es troba a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) en el fons Cancelleria, pergamins de Berenguer Ramon I.

El document, en pergamí i escrit en llatí, amb data de l’1 de febrer de 1026 és una carta de poblament de Cervera atorgada a Guinedilda, amb els seus tres fills, com a primera colonitzadora “Guidinildi femina et filius tuis Mirono et Guilaberto et Amato” Ermessenda, comtessa, el seu fill Berenguer Ramon I i la seva muller Sança, encomanen a Guinedilda i als seus fills Miró, Guilabert i Amat i un grup d’altres persones el repoblament del terme de Cervera, situat a la Marca d’Osona.

Existeixen diverses edicions d’aquesta carta de poblament: El 1969 la publicà Josep M. Font i Rius a Cartas de población y franquícia de Cataluña (document 16); i, l’any 1999, la Fundació Noguera a Els pergamins de l’arxiu comtal de Barcelona de Ramon Borrell a Ramon Berenguer I, (document 172). El 1986 se’n va fer una traducció parcial al castellà, en una obra de “Historia de España” de M. Tuñón de Lara. Teresa Vinyoles n’ha fet, també, la transcripció i una versió de traducció al català dins un projecte de Duoda, Centre de Recerca de Dones (UB) d’estudi de les dones.

Carrer Guinedilda
A Cervera hi ha un carrer dedicat a Guinedilda, repobladora i fundadora de la ciutat. A través d’un procés participatiu obert a tota la ciutadania es va canviar el nom del carrer General Güell per Guinedilda. Es va fer efectiu el juny del 2019, en un acte institucional organitzat per la Paeria, amb la participació de la historiadora M. Teresa Salat.
Infolleida