Meritxell Benedí: ‘Cal fer tots els esforços possibles per visualitzar el gran paper històric de les dones’

03/02/2019

La historiadora ofereix a Guissona la xerrada ‘Les dones en la memòria històrica’

La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya de Guissona va organitzar el passat divendres la xerrada ‘Les dones en la memòria històrica’, a càrrec de la historiadora Meritxell Benedí, experta en gènere, immigració i polítiques públiques i actualment directora general de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

L’acte va ser presentat per Josep Esquerra, candidat a l’alcaldia d’ERC a Guissona per a les properes eleccions municipals del 26 de maig, qui va introduir el tema posant algunes particularitats locals com a exemple, remarcant que a Guissona no hi ha hagut mai cap alcaldessa, que la primera dona regidora, Ester Roca, no va ser escollida fins el 1999 i que en el nomenclàtor de carrers, ‘de gairebé un centenar de carrers i indrets de Guissona, només n'hi ha 4 dedicats a personatges femenins, totes elles figures religioses; en canvi, n'hi ha 18 dedicats a homes: 2 presidents de la Generalitat, 6 figures religioses, 6 personatges il·lustres i 4 poetes’. Per a Josep Esquerra, aquestes particularitats són ‘segurament un fidel reflex de la realitat’ i confirmen que al llarg de la història, el paper de la dona s’ha vist invisibilitzat.

Meritxell Benedí, va remarcar que la memòria històrica ordena els fets que han esdevingut i que ha silenciat i invisibilitzat les dones perquè ‘les tasques de les dones no es consideren importants’. La historiadora va destacar que la II República va suposar per a les dones ‘un espai de llibertat, doncs es va aconseguir el dret a vot, a l’avortament, al divorci, accés a la formació o reconeixement en igualtat de condicions del seu espai al mercat de treball’. Malauradament, va continuar, ‘la repressió franquista va ser encara més dura que amb els homes, perquè a la repressió política se’ls afegia la repressió personal: se’ls negaven les seves aspiracions vitals’. Benedí va remarcar que el franquisme i la moral nacional-catòlica, van restringir les dones ‘a fer el paper de bones esposes i mares, a les que s’atribuïa la domesticitat, la reproducció, la cura dels marits i els fills i filles, mentre se’ls negava determinades feines, el dret al seu propi cos, a la participació política’. 

Meritxell Benedí va voler deixar clar que cal fer tots els esforços possibles per visualitzar el gran paper històric de les dones i que al parlar de memòria històrica des una perspectiva de gènere ‘no fem res més que ressituar les dones en un espai que és el que els hi pertoca i fer visibles les experiències, les presències i les trajectòries de les dones al llarg de la nostra història i de la nostra memòria’.

Infolleida