Neus Molins i Rosa M. Santamaria, dones empoderades de Torà amb gran estima pel poble

08/03/2022

Es van convertir en les primeres dones en fer grans passos per tirar endavant el poble de Torà i han deixat experiències inspiradores

Filles predilectes de Torà, Neus Molins i Vilaseca i Rosa Maria Santamaria van ser dues dones pioneres en diferents àmbits. Molins per la via política i Santamaria per la d’accionista social, totes dues compartien la passió pel seu municipi. Van ser unes dones empoderades i avançades al seu temps que es van convertir en les primeres en fer grans passos per tirar endavant el poble de Torà i que ens han deixat experiències inspiradores.

Toranesa de soca-rel, Neus Molins i Vilaseca, filla de pagesos i l’única noia dels quatre germans, va quedar òrfena de pare als 18 anys. Sent una dona treballadora i un exemple familiar, la seva inquietud la va portar a ser emprenedora social i política, així com la primera dona alcaldessa a Torà que va ocupar aquest alt càrrec a la comarca de la Segarra. Una dona compromesa i entregada al seu poble.

Al mateix poble, la Rosa Maria Santamaria va ser una de les altres filles il·lustres de Torà que va cofundar l’any 1979 l’Associació del Patrimoni Artístic i Cultural. El seu afany era recuperar i difondre el patrimoni de Torà, una feina que per ella era “incansable” i que compaginava amb les tasques de mestressa i el negoci de la seva botiga, a més de cultivar aficions particulars.

Totes dues, van ser dones avançades al seu temps, les vides de les quals deixen a Torà una petjada de valentia i lluita per l’empoderament femení.

Noèlia Burgos Domínguez