Sant Ramon millora el sistema de tractament i potabilització d’aigua de consum

11/10/2018

L’Ajuntament de Sant Ramon ha buscat una solució per a la millora dels sistemes de tractament i potabilització d’aigua del consum al municipi.

En el nucli de Sant Ramon el sistema de cloració és automàtic, està en bon estat i funciona correctament. En la resta de nuclis, Portell, Viver i Gospi, són sistemes més manuals que responen a uns ajustaments fixos, per tant és possible que es donessin mancances o excessos de clor en l’aigua de consum que arriba als usuaris finals. 

Tal com explica l’alcalde de Sant Ramon Aleix Bochaca, el fet de renovar aquests equips garanteix la coloració precisa en l’aigua de consum, sense mancances ni excessos, i garanteix un estalvi econòmic en cas d’excés, que amb el sistema de regulació actual es pot donar fàcilment. 

Bochaca explica que d’altra banda, és necessari instal·lar equips de control de PH a tots els quatre nuclis, ja que segons s’ha comprovat l’aigua arriba als usuaris amb un PH amb un valor mig de 9, es tracta doncs d’un PH bàsic allunyat del PH neutre que és el valor 7. Cal doncs instal·lar uns equips de regulació de PH mitjançant dosificació d’àcid sulfúric per tal de treure basicitat a l’aigua i aconseguir el PH neutre.

A Sant Ramon, el dipòsit municipal d’aigua de nucli disposa d’escomesa elèctrica, per tant en aquets cas no serà necessari instal·lar cap sistema solar. S’ha decidit mantenir l’equip de dosificació de clor i afegir-li un equip de regulació del PH. 

A Portell, Viver i Gospi, el dipòsit municipal d’aigua en aquests nuclis no disposa d’escomesa elèctrica, per tant és necessari per fer funcionar els equips d’energia solar fotovoltaica. En aquets nuclis ja existeix aquest tipus d’instal·lació, però s’ha de renovar donat que l’existent no és suficient per a fer funcionar els nous equips a instal·lar. 

En aquests nuclis s’ha decidit instal·lar un equips que consten de dosificació de clor i regulació del PH simultàniament. D’aquesta manera la regularització automàtica als nuclis de Sant Ramon permetrà solucionar els sistemes de potabilització. 

L’adjudicació de l’obra ha estat a l’empresa Tashia d’Artesa de Segre per un valor de 26.620 euros IVA inclòs. L’Ajuntament ha compta amb un ajut de Diputació de Lleida de 20 mil euros. El director de l’obra ha estat David Mateu.

Consell Comarcal Segarra