El Premi Sikarra guardona en la novena edició l’Associació de Patrimoni de Torà

12/03/2020

Pel manteniment i projecció del patrimoni de la vall del Llobregós durant més de 40 anys. El lliurament del premi es farà el dia 21 al Casal de Calaf

La Fundació Jordi Cases i Llebot i el Fòrum l’Espitllera, organitzadors del Premi Sikarra, guardonaran en la novena edició del certamen l’Associació de Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT). Així es va decidir dissabte per votació en la reunió que va tenir lloc a l’Astor.

L’APACT, entitat fundada per l’historiador toranès Jaume Coberó l’any 1979, té una dilatada trajectòria en la recuperació i la posada en valor del patrimoni històric de la Vall del Llobregós. Pel que fa a la difusió del patrimoni, en destaca la Caminada Popular de Torà que organitzen des de fa 39 anys, però també en destaca per la dinamització i suport a les festes més emblemàtiques de la capital del Llobregós com són el Brut i la Bruta, el Roser, Santa Àgueda. La recuperació el 1995 de la tradició de la cursa Cos de Sant Gil.

A més dels volums editats pel seu impulsor Jaume Coberó, també ha deixat petjada en el treball de l’Inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic i artístic de Torà, i en l’edició de la revista local bimensual Llobregós Informatiu. L’any 1980 va liderar una subscripció popular per adquirir l’antiga església del convent de Sant Antoni de Pàdua, i va portar a terme les obres de reforma i condicionament d’aquest monument que avui és utilitzat com a local cultural del municipi.

La tasca que des del voluntariat que ha portat a terme l’APACT fa que avui sigui un referent cultural a la vall del Llobregós.  El passat 29 d’agost en el decurs de les festes locals l’ajuntament ja va retre tribut a la seva trajectòria.

El lliurament del premi tindrà lloc el dissabte 21 de març a les 7 de la tarda al Casal de Calaf. El guardó es una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez que reprodueix en una escultura la moneda Sikarra, adquirida per l’Espitllera i la Fundació Jordi Cases, documentada fa 2.300 anys i que s’exposa al Museu Comarcal de Cervera. El premi Sikarra es lliura a persones i entitats per la seva contribució en la divulgació, estudi, projecció, justícia i cohesió social de la Segarra. Cal destacar també que enguany el Fòrum l’Espitllera celebra enguany el seu desè aniversari.
Infolleida