Els Margeners celebren la seva diada

14/10/2019

La Diada dels Margeners de Guissona culmina la temporada dels de la Segarra tant de forma castellera com en la seva vessant més social. Pel que fa a l’actuació castellera, es va celebrar el dissabte passat amb la participació de quatre colles castelleres: Margeners de Guissona, Castellers de la Sagrada Família, Salats de Súria i Castellers del Riberal. Abans de l’inici de la Diada es va entonar el cant dels Segadors després de la lectura d’un manifest per part del CDR local.

Els de la Segarra van ser encarregats d’anar obrint rondes, com ja és habitual a la seva plaça. Després del tercer pilar de cinc aixecat per sota de la temporada a la ronda de pilars d’inici van encarar una actuació amb els dos castells bàsics de set i el primer tres de set aixecat per sota de la temporada, castell de la gamma alta de set. Demostrant el seu elevat grau de concentració i coordinació, van anar descarregant tots els castells a la primera. Si bé el tres de set de primera ronda va ser relativament lent, el mateix castell, aixecat per sota, va pujar ben decidit arrencant les millors ovacions de la tarda a la plaça Major. El quatre de set de tercera ronda va ser de bella execució, cosa que va permetre als de la sang marró treure’s l’espineta d’un castell que enguany els ha costat quadrar quan l’han portar a plaça. La cirereta de l’actuació, però, van ser els dos pilars de 5 simultanis a la ronda de pilars, cosa que feia quatre anys que no aconseguien. Amb aquests castells, els Margeners trencaven tots els registres d’aquesta temporada, aconseguint la millor actuació de l’any. Tancant la Diada, encara van tenir temps de fer set pilars de tres molt festius i celebrats amb què es destaca l’esforç dels més petits de la colla.

Els segons en ordre d’actuació van ser els Castellers del barri de la Sagrada Família de Barcelona. Després dels dos pilars de quatre d’inici, els barcelonins, van demostrar que són uns grans dominadors de les estructures de set, portant a plaça el tres i el quatre de set amb una gran solvència. Van entrepussar amb el cinc de set, que van haver de desmuntar dues vegades consecutives amb l’estructura paradíssima, per indecisió de la canalla. El tercer castell que van descarregar va ser un impecable tres de sis aixecat per sota. A ronda de pilars van acabar amb un espadat de quatre.

En tercera posició en ordre d’actuació, van plantar els seus castells els Salats de Súria. Després del pilar de quatre de salutació, els de la camisa de color potassa van descarregar el tres de sis a primera ronda, per encarar el dos de sis a segona ronda. La torre se’ls va resistir havent-la de desmuntar per problemes al pis de terços. Posteriorment van descarregar un bonic tres de sis amb el pilar, per tornar a encarar posteriorment el dos de sis. De nou, els mateixos problemes el van fer enrere, en un castell que als Salats se’ls està resistint més del compte. Renunciant a la segona ronda de repetició van tancar l’actuació amb un pilar de quatre.

Finalment, tancant rondes actuava l’entranyable colla dels Castellers del Riberal. Tot i haver desplaçat poques camises, els de la Catalunya Nord van obrir plaça amb dos pilars de quatre i un sorprenent tres de set. A segona ronda, emulaven el castell que acabaven de descarregar els Margeners amb un tres de sis aixecat per sota molt lleuger. Els de Baó, completaven la trilogia de tresos amb un tres de sis amb el pilar, per acabar l’actuació amb un seguríssim pilar de cinc. Aquesta també era la darrera actuació dels nord-catalans d’una temporada llargíssima que van començar al gener.

Com és habitual, la diada castellera va acabar amb música de gralles, on no hi va faltar l’himne dels Margeners “la Farola”, el qual va esdevenir trending topic, per motius aliens a la colla, arran de certs paral·lelismes que es podia establir amb una incidència ocorreguda en una cercavila que s’havia celebrat a Madrid aquell matí.

Completant la vessant social de la Diada de la colla castellera, es van celebrar al llard del mateix cap de setmana altres actes que ajuden a cohesionar la colla i promouen el fet casteller al seu entorn.

Dissabte al migdia es va celebrar el tercer concurs de tapes margeneres a l’hora del vermut, demostrant que la pinya sap fer xup-xup, quan s’hi posa!

El mateix dissabte al vespre, després de l’actuació castellera es va realitzar una gran cercavila pels carrers del casc antic de Guissona. Hi van participar el Ball de Diables Carranquers de Cervera, les Forces Diabòliques de Sanaüja, els Sorollosos d’Aire Nou de Baó (Catalunya Nord), les BandTokades de Cervera, els Grallers de la Barra, Nans i Gegants Tararots de Tàrrega, els Geganters de Ponts i de Guissona, els Margeners de Guissona i els Bombollers de Cervera. La cercavila va acabar davant del Centro, el local dels Margeners, on després dels lluïments es va celebrar un sopar popular entre tots els integrants de les entitats que participaven als actes de la Diada. Un concert amb els grups La Clandestina, La Sra. Tomasa, Lasta Sanco i Ego va allargar la festa fins ben tard.

L’endemà diumenge es va celebrar també al Centro els habituals espectacles de les diverses seccions de la colla. Aquest any els espectacles van adoptar el format d’Escala en Hi-Fi, cosa que va ajudar a dinamitzar l’acte i a animar els espectadors. Van desfilar dalt de l’escenari els grups de mares, pares, tècnica, junta, canalla i gralles, aconseguint un espectacle prou digne que va durar pràcticament una hora i mitja. Un berenar-sopar de germanor tancava finalment els actes de la Diada i de la temporada 2019.

Infolleida